Takrenovering i Stockholm, 10 tips till hur du lyckas med din takrenovering

Tak i Sverige har en viktig uppgift med att beskydda våra hem från det hårda nordiska klimatet med de fyra årstiderna. Taket ska skydda från både snö, regn, vind, löv, sol och även temperaturförändringar. Ett tak som regelbundet besiktas, läggs om, isoleras, tvättas och målas om kommer att ha en längre livstid samtidigt som det blir ännu mer slitstarkt.

Upptäcker du rost i ditt plåttak eller fuktfläckar i innertaket så kan det vara dags för en takomläggning. En takrenovering är en dyr investering och resultatet ska hålla i många år. Det är många saker du ska tänka på innan du tar itu med själva takrenoveringen. Du ska ha allt material till hands, alla verktyg redo och ha byggnadsställningen monterad. Du ska också besikta taket, göra en budget, se över om du har behov av ett bygglov samt fundera på om du ska lägga om taket själv eller anlita en professionell takläggare. Med rätt kunskap kan du undvika dyra misstag.

Takrenovering i Stockholm

Här får du tio tips till hur du lyckas på bästa sätt med din takrenovering:

 1. Byt ditt tak i rätt tid – besikta taket

Ditt tak behöver kontinuerligt takunderhåll och det är viktigt att du ser över ditt tak för att kontrollera att det varken har skador eller läckage. Själva takbesiktningen lägger grunden för ditt takbyte då det är här både insatser och förslag till vad som behöver göras tas fram. En grundlig takbesiktning kommer avslöja takets alla skavanker och starka punkter. Det är inte bara själva takmaterialet som ska genomgås, men också kontroll och renovering av tätskikt och råspont. Kontrollera särskilt uppe vid nocken och vid genomföringar i taket. Då taket spelar en viktig roll för husets välmående så bör en takbesiktning utföras av kunnig och professionell takläggare.

Upptäcker du läckage, fukt eller mögel så måste du åtgärda detta omgående för att undvika problem i framtiden. En besiktning gör att du upptäcker skador i rätt tid. Om takmaterialet fortfarande är i gott skick så kan det istället vara aktuellt med en uppfräschning, en grundlig rengöring eller takmålning.

Det är viktigt att understryka att ju oftare du ser över ditt tak, desto mer pengar kan du spara och därmed se till att din takomläggning kostar mindre i det långa loppet. Du bör alltid tänka långsiktigt när det handlar om ditt tak. Se därför över ditt tak med jämna mellanrum och gör en mer noggrann besiktning av taket, både invändigt och utvändigt minst en gång om året.

2. Gör en budget

När det är dags för att lägga om taket så ska du vara införstådd i att en takrenovering inte är billigt. Det är en god idé att sätta en budget om vad din takrenovering får kosta. Det är skillnad på om du byter taket på egen hand eller låter en takläggare i Stockholm göra jobbet. Om du vill ha hjälp med din takrenovering är det en god idé att anlita en auktoriserad takentreprenör, så att du är säker på att det görs korrekt och med alla regler i åtanke. Räkna med att det kostar minst 100 000 kr om du låter en takläggare utföra takrenoveringen. Denna kostnaden kan lätt springa iväg om inte arbetet planeras noggrant. Gör därför en budget och planera noggrant detaljerna kring takbytet.

 3. Välj rätt typ av tak och takmaterial

Det är viktigt att du väljer rätt takmaterial. Det är vanligt att välja den typ av takbeläggning som redan ligger på taket, men någon gång är det läge att byta. Var då noga med att kontrollera att taket som du köper passar för den här typen av beläggning. Vissa tak passar bra vid en viss lutning. Vid en låg lutning så funkar plåt, papp och betongpannor oftast bäst. Fundera också på om det är värt att lägga solpanelstak? Ett tak som ligger vid Stockholms skärgård får utstå mycket vind och havsstänk vilket betyder att takmaterialet ska väljas med dessa faktorer i åtanke. Är du det minsta osäker är det bättre att konsultera med en kompetent expert som vet vilket material som passar bäst till ditt hem i Stockholm.Ett tak ska passa ihop med övriga huset så tänk därför på att välja en lämplig ytbehandling och färgnyans på takmaterialet. Ha i åtanke att olika typer av takpannor och takplåtar kan ha stora prisskillnader.

4. Lägga taket själv?

Du som är väldigt händig kan lägga taket på egen hand, men ofta krävs det att man är minst två som hjälps åt. Det är också extremt viktigt att noga följa säkerhetsanordningar för att undvika misstag. Det krävs extrem noggrannhet och precision för att lägga ett tak på rätt sätt. Många tror att det blir billigare att lägga taket själv, men många gånger kan det uppstå stora problem för den som inte kan sin sak. Ett dåligt lagt tak kan kosta dig dyrt. Ha också i åtanke att det är både tidskrävande och ett väldigt riskfyllt jobb att lägga taket själv.

5. Eller anlita en takläggare för din takrenovering i Stockholm

Vill du inte byta taket själv så kan du vända dig till en kunnig och professionell takläggare i Stockholm som säkerställer att ditt tak håller i flera år. Det är en lönsam investering i längden att anlita en takläggare, även om det kan uppleves som dyrt kortsiktigt sätt.

Det finns pengar att spara när du anlitar en takläggare. I Sverige har vi förmånen att ROT-avdraget är giltigt vid anlitande av en takläggare. Gränsen går vid 50 000 kr i avdrag per person och år, men här spelar också din inkomstskatt in, så du bör kolla upp detta i förväg. Du kan spara in dubbelt så mycket pengar om ni är två som äger huset eller fastigheten i och med att avdraget gäller per person.

6. Gå igenom varje offert noggrant

Att hitta den rätta och billigaste takläggaren för ditt tak kan vara en utmaning. Den som tar första bästa offert kommer få betala därefter. Du ska alltid se till att begära offerter från ett flertal olika plåtslageri och takläggare så att du kan jämföra priser och kvalitet. Ta alltid minst tre offerter och gå noga igenom vad som ingår i paketet. Vad kostar extraarbeten som inte finns inräknade i offerten? Ha också i åtanke att en billig takrenoverare inte alltid är bäst.

Se till att din takläggare i Stockholm har en bra ansvarsförsäkring som täcker både människor och byggnation. Detta eftersom en takomläggning är ett riskfyllt arbete och att ett felaktigt utförande kan resultera i stora skador på huset. Kolla alltid upp detta i förväg och du ska alltid be om att få se certifikat på försäkringen.

Du kan också be om att få se en arbetsbeskrivning så att du har full kontroll. Det är också en god idé att diskutera betalningsvillkor före jobbet så att detta följs av bägge parter. Du behöver också en tidsram så att du har en uppfattning om vad prissättningen är baserad på.

7. Garantitid på takomläggningen

Det är viktigt att välja en takläggare som ger dig en bra garantitid. En bra och pålitlig takläggare bör ge dig 5 års garantitid. En garantitid innebär att om det skulle inträffa något eller om något går galet under takbytet eller omläggningen, så återkommer de omedelbart för att åtgärda problemet.

8. Glöm inte det viktiga undertaket

Själva underarbetet är avgörande för slutresultatet. Kom ihåg att du förmodligen kommer behöva byta takpapp, bärfläkt och ströfläkt. Vissa gånger är det nödvändigt att hela undertaket läggs om. Det är något som är tidskrävande och som kräver mycket material. Visst kan det kännas onödigt att avlägsna de partier som fortfarande ser bra ut, men du kan omöjligt veta hur länge till de faktiskt håller.

När det sedan är dags för själva takplattorna eller takplåten så är det vanligast att börja längst till vänster hörn och att arbeta i vågrät riktning. Det är essentiellt att takplattorna fästs korrekt så att du undviker att det blir några glipor som kan resultera i att vatten kommer in. Detta kan i sin tur leda till att taket snabbare blir dåligt och måste bytas ut inom en kort tid.

9. Detaljerna är A och O vid en takrenovering

För att få ett bra slutresultat så är detaljerna A och O. Det är viktigt att varje litet hörn har gjorts snygga, men även att skorstensbeslag, skorstenshuvud, vindskivor och att hängrännor är i bra tillstånd. Varje liten skruv är viktig och spelar in hur slutresultatet blir.

10. Behöver du bygglov?

Nya saker och förändringar i det befintliga kräver bygglov. Du behöver kontrollera om du har behov av ett bygglov när du byter takbeläggning eller målar om taket. För att vara på den säkra sidan ska du kontakta din kommun i Stockholm.

Sist men inte minst; att göra en takomläggning innebär en stor investering. Det är lönsamt i det långa loppet eftersom du kan vänta dig lägre omkostnader gällande energi, täthet och värme.

Du vinner tillbaka på att investera i ditt tak så du gör klokt i att kontakta en professionell takläggare i Stockholm redan idag, pröva gärna vår offerttjänst och få ett flertal offerter från olika takläggare i Stockholmsområdet.